Przepyszna puszysta pszenna bułka. każdy chyba wie co to jest chałka i jak smakuje. Uwielbiam ją z miodem lub dżemikiem. Można ją zrobić bardziej lub mniej słodką, zależy z czym chcecie ją podać.

Przepis na thermomix na dole 🙂

chałka

Do dużego kubka wlać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, cukier i sól. Odstawić do wyrośnięcia.

Następnie wsypać do miski mąkę, wlać wyrośnięte drożdże,roztopione masło, roztrzepane jajko. Dokładnie ugnieść ciasto dłońmi na gładką sprężystą masę. przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia.

słodkie pieczywo

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 3 równe części, każdą część  rozwałkować – uformować podłużne wałeczki. Na początku wszystkie trzy wałeczki skleić, następnie zapleść warkocz. Końcówki ponownie skleić. Wyłożyć chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować letnią, lekko osoloną wodą i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

plecione bułeczki

Obsypać makiem. Można podzielić ciasto na więcej części i zrobić takie bułeczki 🙂

Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut. Pozostawić do ostudzenia.

chałka wielkanocna

Thermomix

do naczynia wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, masło,sól, cukier, podgrzać 3 minuty, 37 C, obroty 2

– dodać mąkę , zmiksować naczynie zamknięte, czas 3 minuty, interwał

– reszta jak wyżej.