W Polsce mam takie specjalne gliniane naczynie, ale tutaj wykorzystałam żaroodporne naczynie. Wyszedł super, rewelacja. Mam ten przepis od mojej siostry a ona od koleżanki. W taki to sposób przepis dotarł do mnie. Jest przepyszny warty polecenia.
Wykonanie thermomix
- do naczynia miksującego dodać maślankę, miód, pokruszone drożdże, wymieszać, temperatura 37 C, obroty 1, czas 3 minuty
- dodać mąkę pszenną, żytnią, sól, letnią wodę, wyrobić ciasto czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał
- zostawić w naczyniu żeby wyrosło
- dodać ziarna, niekoniecznie, ale ja lubię
- wyrobić ponownie, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał
- wyjąć ciasto z naczynia na stolnicę obsypaną mąką, uformować bochenek chleba, przykryć i zostawić do wyrośnięcia
- tak po około 20 minutach nagrzać piekarnik do 210 C, wstawić naczynie w którym będzie piekł się chleb. Naczynie musi być z przykrywką.
- Pieczenie – jak już ciasto wyrośnie, wyjąć garnek czy formę z piekarnika. Uważać żeby się nie oparzyć. Na dno wlać odrobinę oleju i delikatnie włożyć ciasto. Ciasto naciąć ostrym nożem u góry. Przykryć przykrywkę i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 15-20 minut. Chleb musi być lekko brązowy. Jak popukacie w chlebek musi być taki specjalny odgłos.
- Wyjąć chleb z garnka czy formy i położyć na raszkach do całkowitego ostudzenia.
Nie wytrzymałam i ukroiłam jak jeszcze był gorący 🙂
Wykonanie bez thermomix
- do garnuszka wlać maślankę i mód i lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Jak już drożdże lekko wyrosną dodać je do mąki, dodać ziarna i wodę, sól i dokładnie wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką lśniącą masę.
- odstawić do wyrośnięcia, następnie ponownie zagnieść, ale już chwileczkę.
- Na stolnicę wsypać trochę mąki i rozłożyć na nim ciasto formując bochenek chlebka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia
- Pieczenie jak wyżej.



Małgosia
21 sierpnia, 2017 o 22:19
Jeśli ten chleb smakuje tak jak wygląda… ..to rewelacja !!! zrobię w weekend
Maria Gorlik
21 sierpnia, 2017 o 22:28
Czekam na recenzję, pozdrawiam
Kasia
31 sierpnia, 2019 o 15:41
Zrobiłam wg przepisu (bez ziaren) i masa baaardzo klejąca , trudo wyrobić. Nie wiem co źle zrobiłam. Może mąki niedobre? Wzięłam pszennej 660 i żytnią pełnoziarnistą.
Maria Gorlik
2 września, 2019 o 07:36
Ciężko powiedzieć, ja robię zawsze z tego przepisu. Dodaję mąkę pszenną a co do drugiej mąki to sobie zmieniam. Mam nadzieję że po upieczeniu wyszedł dobry. Pozdrawiam serdecznie.
Magda
1 lipca, 2021 o 22:33
Mąka razowa nie lubi długiego wyrabiania, stad wlasnie lepka konsystencja. Prosze następnym razem wyrabiać ciasto po dodaniu maki razowej trochę krócej, lub firmować ciasto wilgotnymi dłońmi ( jeśli oczywiście mogę zasugerować☺️)
Maria Gorlik
6 lipca, 2021 o 18:42
Oczywiście, dziękuje za radę. Pozdrawiam