Bardzo dobry i prosty chlebek wykonaniu. Chlebek się nie kruszy i długo świeży.
Zrobiłam go w automacie do chleba– wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego. Nastawić na chleb 750g, dobrze wypieczony. Czekać aż się upiecze.
W thermomiksie – do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki. Nastawić na interwał, czas 3 minuty. Zostawić aż urośnie. Wyjąć z naczynia, włożyć do formy w której chcecie piec. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Jak już ładnie wyrośnie to piec jak poniżej opisałam.
Wyrabianie zwykłe – w letniej wodzie wymieszać drożdże dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką i sprężysta masę. Włożyć ciasto do miski i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie.
Formę do pieczenia chleba posmarować olejem, można obsypać ziarnami słonecznika.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec aż chleb nabierze złotego koloru i będzie ładnie upieczony.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.