Bardzo dobry chlebek, zawsze jak robię chleb to zapach rozchodzi się po całym domu, co powoduje że zaraz chcemy jeść 🙂 Chlebek jest pyszny.

chleb z ziarnami

Ugotować kaszę gryczaną.

Do garnuszka wsypać drożdże, dodać roztopiony miód, łyżkę mąki, trochę ciepłej wody, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać wyrośnięte drożdże, pozostałą ciepłą wodę, sól, ziarna,otręby pszenne, dokładnie wyrobić ciasto rękoma na gładką lśniącą masę. Na koniec dodać ugotowaną kaszę i jeszcze raz wyrobić , żeby kasz się dokładnie wymieszała w cieście. Włożyć ciasto do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia, albo wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryć folią spożywczą i dostawić do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 200C i piec chleb 50-60 minut.Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i zostawić do wystudzenia.

chlebek z otrębami

Thermomix – drożdże, trochę ciepłej wody, miód, łyżkę mąki wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, temp. 37C, obroty 2

– wrzucić pozostałe składniki oprócz kaszy i ziaren, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał

– dodać kaszę i ziarna,  czas 1 minuta, naczynie zamknięte, interwał

reszta jak wyżej