Smak tego chlebka jest podobny do chlebów na zakwasie, lekko wilgotny, ciemny z ziarnami. Dostałam ten przepis od mojej szwagierki Wiesi i bardzo za to dziękuję. Lubię tego rodzaju chlebki, powodują że moje śniadania są pyszne.

chleb jak na zakwasie

Drożdże pokruszyć wlać szklankę ciepłej wody, cukier, łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, znowu odstawić do wyrośnięcia. Wlać ciasto do lekko natłuszczonej formy i piec 60-80 minut w temperaturze 170C. Piekarnik musi być nagrzany.

zdrowy chlebek

Thermomix –  do naczynia miksującego dodać drożdże, cukier, wodę, łyżkę mąki, wymieszać 4 sek, obroty 3

– dodać pozostałe składniki oprócz ziaren – naczynie zamknięte, 2 minuty, interwał

– dodać ziarna – naczynie zamknięte, czas 1 minuta, interwał