Smak tego chlebka jest podobny do chlebów na zakwasie, lekko wilgotny, ciemny z ziarnami. Dostałam ten przepis od mojej szwagierki Wiesi i bardzo za to dziękuję. Lubię tego rodzaju chlebki, powodują że moje śniadania są pyszne.
Drożdże pokruszyć wlać szklankę ciepłej wody, cukier, łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, znowu odstawić do wyrośnięcia. Wlać ciasto do lekko natłuszczonej formy i piec 60-80 minut w temperaturze 170C. Piekarnik musi być nagrzany.
Thermomix – do naczynia miksującego dodać drożdże, cukier, wodę, łyżkę mąki, wymieszać 4 sek, obroty 3
– dodać pozostałe składniki oprócz ziaren – naczynie zamknięte, 2 minuty, interwał
– dodać ziarna – naczynie zamknięte, czas 1 minuta, interwał
Basia
25 października, 2018 o 19:21
Z jakiego typu maki jest ten chlebek , bo wyglada jak razowy a w opisie nie napisane.
Maria Gorlik
25 października, 2018 o 19:52
Mam podane że mąkę orkiszową i taką musisz kupić. Pozdrawiam serdecznie i jak zrobisz to napisz jak smakował. ?