Chlebek jest pyszny, nic się nie kruszy. Naprawdę polecam.
Wykonanie ciasta – drożdże wymieszać w małej ilości letniej wody. Dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wsypać do miski, wlać wyrośnięte drożdże. Do wyrobienia ciasta można użyć malaksera z końcówką do gęstych ciast lub rękoma dokładnie ugniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, następnie ponownie ugnieść ciasto. Foremkę do pieczenia chleba wysmarować olejem i obsypać ziarnami.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut.
Wyjąć chleb z formy i poczekać aż ostygnie.
Wykonanie chleba w thermomix
- do naczynia miksującego dodać drożdże, trochę letniej wody, cukier, obroty 1, czas 2 minuty, temperatura 37
- odstawić do wyrośnięcia
- dodać wszystkie składniki oprócz ziaren, wyrobić ciasto, interwał, czas 3 minuty
- odstawić do wyrośnięcia
- dodać ziarna, wyrobić ciasto czas 1 minuta, interwał
- odstawić do wyrośnięcia
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.