Czy może być coś lepszego jak taki chlebek na śniadanie ? Dla mnie nie, chlebek jest pyszny. Przepis na wykonanie w thermomix na dole.

chleb

Przygotowanie ciasta – drożdże pokruszyć, dodać sól, cukier i letnią wodę.Rozmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Do drożdży dodać obie mąki, otręby, ziarna, siemienie lniane. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Miskę wysmarować oliwą i włożyć wyrobione ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia.

Jak masa chlebowa wyrośnie wyłożyć je do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia chleba.Przykryć ręcznikiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

chleb

Blaszka wymiary 22 cm x 12,5 cm.

Pieczenie– blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 40 minut. Chleb jest upieczony jak górna warstwa chleba jest chrupiąca. Wystarczy popukać w górę chlebka. Zostawić chlebek w blaszce 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach. Wtedy chlebek odparuje i ostygnie.

chleb z ziarnami

Wykonanie thermomix

  • do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, sól, wlać letnią wodę, temp 37, czas 3 minuty, interwał
  • dodać mąki, otręby, siemienie lniane, wyrobić ciasto naczynie zamknięte, czas 2,50 minuty, interwał
  • dodać ziarna, naczynie zamknięte, 30 sekund, interwał
  • wyjąć masę chlebową do lekko natłuszczonej oliwą miseczki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia
  • przygotować blaszkę, posmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi. masę chlebową lekko zagnieść i włożyć do blaszki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
  • pieczenie jak wyżej

Jeśli macie automat do pieczenia chleba – wszystkie składniki wrzucić do maszyny. Nastawić na chleb 750 g, dobrze wypieczony