Zanim zaczniemy piec chleb trzeba przygotować zakwas.

Zakwas – do plastikowej miseczki dodaj 100g mąki żytniej i 100ml letniej wody, wymieszać dokładnie. owinąć miseczkę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej. Po 24 godzinach dodać ponownie 100g mąki żytniej i tyle samo wody, wymieszać, zawinąć folią, zostawić w temperaturze pokojowej. powtarzać tą czynność przez 5 dni. Zakwas powinien mieć konsystencję drożdży, u góry pęcherzyki.

Ja miałam zakwas jak robiłam ostatni chlebek, zawsze zostawiam około pół słoiczka od małego dżemiku. zakręcam i wstawiam do lodówki, tym razem miałam około 3 tygodni i cały czas jest dobry.  Na moim blogu mam już chlebek a zakwasie , ale ten jest inny dodałam więcej mąki pszennej. Nie jest on już taki mokry, jest dobrze wypieczonym chlebem. Za każdym razem postaram się zrobić różne chlebki,  każdy może sobie wybrać jaki lubi.

chleb na zakwasie

Thermomix – wykonanie jak zawsze , wszystko do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał

Dla tych co nie mają takiego urządzenia można użyć robota kuchennego z końcówką do ciast gęstych. Wszystko wrzucamy do miski i miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Bez robota to trzeba użyć własnych rąk i dobrze ugnieść.

Wkładamy ciasto do miski wysmarowanej lekko olejem i przykrywamy folią spożywczą. Po dwóch godzinach ciasto lekko ugnieść , przykryć i zostawić do rana, żeby spokojnie sobie rosło.

chlebe z maki pełnoziarnistej

Rano nagrzać  piekarnik do 230C i włożyć ciasto na chlebek do lekko wysmarowanej formy,  u góry posmarować chleb mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami.  Włożyć  do  piekarnika i piec 15minut, potem zmniejszamy do 180C i pieczemy jeszcze 50 minut.

chleb z przewaga mąki pszennej

Chlebek jest pyszny, nie lepki jak chlebki na zakwasie, mocniej wypieczony.

domowy chleb

Bardzo zdrowy domowy chleb.

chleb z ziarnami

Smacznego, pamiętajcie żeby odłożyć trochę ciasta jako zakwas do następnego chlebka.