Robię go bardzo często. jest wspaniały. Ja zrobiłam go w automacie do pieczenia chleba.  Polecam go bardzo.

Przygotowanie ciasta – do wysokiego garnuszka wsypać drożdże, dodać dwie łyżki mąki pszennej, łyżeczkę cukru i wlać szklankę ciepłej wody. Nie gorącej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce żeby lekko urosły drożdże. Na stolnicę wysypać obie mąki, zrobić wgłębienie wlać wyrośnięte drożdże, ocet,  pozostałą wodę, sól, nasiona i płatki owsiane. Wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz ugnieść ciasto. Włożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej ziarnami lub płatkami owsianymi. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować ciasto pędzelkiem, ciepłą wodą z odrobiną soli i obsypać ziarnami lub płatkami owsianymi.

Piecznie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 50-60 minut. Najlepiej piec z opcją góra -dół. Po upieczeniu wyciągnąć chleb, jeśli stukając w dół chlebka usłyszycie taki głuchy dźwięk to znaczy że chleb jest gotowy.

Wykonanie chleba w thermomix

  • do naczynia wlać ciepłą wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę. Mieszać 3 minuty, temp 37, obroty 2
  • zostawić do wyrośnięcia
  • Dodać pozostałe składniki oprócz ziaren, wyrabiać ciasto, czas 3 minuty, interwał
  • dodać mieszanką ziaren, wyrobić ciasto, czas 1 minuta, interwał
  • zostawić do wyrośnięcia
  • reszta jak wyżej.

Wykonanie w automacie do pieczenia chleba

Wszystkie składniki dodać do naczynia. Nastawić na piecznie podstawowe, wielkość duży chleb, mocno wypieczony. Pozostaje już tylko czekać na pyszny chlebek.

Bez obaw powiem pyszny, rewelacyjny chlebek. Smacznego.