Bardzo smaczna i orzeźwiająca zupa. Godna polecenia. Dziękuje Daria ta wersja jest najsmaczniejsza

chłodnik

W małej ilości osolonej wody ugotować oczyszczone i  pokrojone w kosteczkę  buraczki od botwinki. Jak są już miękkie dorzucić pokrojone liście i łodyżki. Dodać pokrojony lubczyk. Jeszcze moment gotować.

Wlać maślankę i kubek gęstego jogurtu. Wymieszać. Teraz czas na pokrojony ogórek w kosteczkę i rzodkiewki.  Dodać posiekany koper, natkę pietruszki, szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem ugotować kilka jajek na twardo. Oskrobać z łupinek, pokroić na ćwiartki i dodać na każdą porcję zupy.

Czasami lubię dodać jednego  małego surowego buraka, pokrojonego na bardzo drobną kostkę. Nadaje on przepiękny kolor i smak.

Najlepszy jest na drugi dzień.