Bardzo pyszne krokiety, dla naszych pociech będą idealne. Mój mąż który nie jest fanem słodkich dań powiedział że są wyjątkowe. Z góry są chrupiące w środku owocowo -serowe. Wychodzi z tej porcji 8 krokietów.

krokiety

Nadzienie – serek mascarpone wymieszać z cukrem do smaku. Truskawki  umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć szypułki, przeciąć na pół.

Naleśniki –  do dzbanka wlać mleko, mleko kokosowe i resztę składników na ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Zostawić ciasto na 10 minut.

krokiety z truskawkami

Smażenie naleśników – na patelnię wlać odrobinę oleju i mocno rozgrzać. Wlać ciasto na patelnię tworząc cienki naleśnik. Jak już dobrze się podsmaży szybkim ruchem odwrócić naleśnik.  Smażyć już chwilkę. Zdjąć naleśnik na talerz i położyć łyżkę serka i obłożyć truskawkami przekrojonymi na pół. Zawinąć naleśnik, najpierw dwie równoległe strony. Następnie pozostałe brzegi, Położyć krokiety stroną złożenia do dołu.

krokiety

Przygotowanie krokietów do smażenia –  w jednej miseczce widelcem rozbić jajka. W drugiej dużej misce ugnieść płatki i dodać wiórki kokosowe. Rękoma rozgnieść na drobne kawałeczki. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, a potem w płatkach.

słodkie krokiety

Strona złożenia krokieta musi być smażona pierwsza. 

Smażenie krokietów – są dwa sposoby

1 to na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć z dwóch stron na złoty kolor, trwa to bardzo szybko. Potem położyć na ręczniczkach papierowych, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

2  to podpiec w piekarniku lub w komibiwarze do momentu aż się krokiety przypieką. Piekarnik temperatura 200 C, termoobieg.

Najlepiej jest położyć krokiety na specjalne siateczce i położyć ją na półeczce w piekarniku. Będą wtedy podpieczone z dwóch stron.

krokiety

Rewelacja polecam