Bardzo dobre chruściki, moja siostra uważa, że jest to najlepszy sprawdzony przepis i ja to potwierdzam. Kucharki w przedszkolu co roku w karnawale robią je dla dzieci, a jak wiecie dzieci to najsrożsi jurorzy 🙂 Jest to duża porcja.

chruściki

Tłuszcz utrzeć na gładką masę, dodać cukier i dalej ucierać. Oddzielić żółtka od białek. Podczas mieszania dodawać po jednym żółtku. Wlać spirytus lub ocet.Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i mieszać już bardzo delikatnie.

Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Pociąć na paski o szerokości 3 cm i długości 8 cm. Każdy prostokąt przeciąć w środku, ale nie do końca. Zostawić 1 cm od końca nie przecięty. Złapać za końcówkę i przepleść przez otwór, tworząc zawiniętego chruścika.

chruściki

Rozgrzać olej i partiami smażyć chruściki. Po usmażeniu wyłożyć na papierowych ręczniczkach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Chruściki są pyszne, dzięki siostrzyczka.