Bardzo dobre kruche ciasteczka, najsmaczniejsze w dzień pieczenia. Znikają tak szybko jak się pojawiają. Zrobiłam je na wypad na plażę,były super.
Nie ma co dużo pisać są bardzo proste w wykonaniu.Do miski wrzucić wszystkie składniki, szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto nie za cienko tak na 2-3 mm grubości. Za pomocą kubka wycinać kółka na każdy położyć połówkę śliwki i złożyć. Skleić po bokach, środek zostawić otwarty. Ciastko zdjąć ze stolnicy za pomocą noża. Podciąć dno ciastek i podnieść.
Rozłożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka lekko ubić i posmarować nimi ciastka, obsypać grubo ziarnistym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10-13 minut. Ciasteczka muszą nabrać złotego koloru.
Ciastka ostudzić i zajadać, są pycha.
kasiac
28 sierpnia, 2016 o 08:48
świetny pomysł! Do tej pory znałam takie ciasteczka z jabłkami, ale rzeczywiście ze śliwkami można zrobić 🙂
kuchcik8
28 sierpnia, 2016 o 08:49
Były super, polecam i pozdrawiam
alicja
11 września, 2016 o 15:06
Fajny przepis-naprawdę szybki. Biorąc pod uwagę że nigdy mi nie szło z klasycznym kruchym-ten przepis jest dla mnie wybawieniem:)
kuchcik8
11 września, 2016 o 15:41
Dziękuje, cieszę się bardzo jak sprawię komuś radość. Pozdrawiam serdecznie
Justi
15 września, 2018 o 20:46
A proszku do pieczenia albo sody nie trzeba?
Maria Gorlik
15 września, 2018 o 21:35
Z tego co pamiętam tam proszku nie ma. To są takie kruche jak ciasteczka. Pozdrawiam serdecznie
Maria
14 grudnia, 2022 o 21:42
Pyszne ciastka! Dosłownie w 30 min. Zrobiłam z połowy porcji a wyszła cała miska. Świetny przepis
Maria Gorlik
15 grudnia, 2022 o 12:44
Ciszę się, pozdrawiam