Ciasto jest super, wilgotne z nutką alkoholu. Orzechy nadają ciastu dodatkowego aromatu.
Wykonanie ciasta – białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli wsypywać cukier, cały czas ubijać. Następnie w co chwilkę dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać.
Mąkę, kakao, kawę cappuccino, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie powoli dodawać składniki suche. Mieszać delikatniej do całkowitego połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 20 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Można ciasto skropić rumem, ale nie jest to konieczne.
Masa z bakaliami – na patelni roztopić masło i miód. Wrzucić rozbite drobno orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Smażyć tak długo aż poczujecie zapach prażonych bakalii.
Bakalie zdjąć z patelni i ostudzić. Zimne bakalie rozłożyć na masie kajmakowej.
Czekoladę – roztopić stawiając miseczkę z pokruszoną czekoladą na garnuszku z parującą wodą. Wlać śmietanę i wymieszać. Gorącą i roztopioną czekoladą polać ciasto. Nie jest to konieczne.
Ciasto pycha.
Sylwia
11 marca, 2018 o 18:20
Mniam mniusie ?, palce lizac ?
Maria Gorlik
11 marca, 2018 o 18:28
Dziękuje za komentarz, pozdrawiam 🙂