Ciasto to można zrobić na trzy sposoby. Ja zrobiłam na dwa, jedno z masą śliwkową drugą tylko z kremem i migdałami. Mój mąż nie lubi śliwek, więc musiałam improwizować.

ciasto ze liwkami

Ciasto drożdżowe, mąkę wymieszać z 75g cukru. Mleko podgrzać , wkruszyć drożdże , dodać łyżeczkę cukru, szczyptę soli, trochę mąki, wymieszaj. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, przestudzić, do mąki wlać wyrośnięte drożdże i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Blachę natłuścić, ciasto ponownie zagnieść, rozłożyć na blaszce i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

ciasto z owocami

Masa migdałowa, w miedzy czasie jak ciasto rośnie przygotować masę migdałową.  Rozpuścić masło dodać cukier,śmietanę, podgrzewać i mieszać aż cukier się rozpuści, wrzucić migdały , chwilkę smażyć, przestudzić. Letnią masę położyć na ciasto drożdżowe i piec w nagrzanym piekarniku do 180C i piec 25-30 minut.

drożdżówka

Masa budyniowa, budyń ugotować z 30g cukru, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 60g cukru na gładką masę, powoli dodawać zimny budyń, dokładnie wymieszać.

Masa śliwkowa, śliwki wypestkować, wrzucić do garnka dodać cukier i gotować aż się rozgotują.Nie piszę ile dodać cukru bo to zależy od tego jakie kwaśne są śliwki. W kubku rozmieszać kartoflankę z małą ilością wody i wlać do gotującej masy śliwkowej, zagotować. Zamieszać i odstawić do przestudzenia.

Ciasto drożdżowe przestudzić, jak już jest zimne przekroić na pół. Na dolną warstwę położyć masę śliwkową, potem krem budyniowy i  druga część ciasta drożdżowego z migdałami. Lekko przydusić i wstawić do lodówki na dwie godziny.

Pierwszy sposób: Ciasto drożdżowe z masą migdałową, śliwkową , budyniową

ciasto drożdżowe

Drugi sposób: ciasto drożdżowe z masą migdałową,  budyniową

ciasto z masą migdałową

Trzeci sposób : wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blaszkę , u góry rozłożyć śliwki na to masę migdałową i do piekarnika. Piec tak jak wyżej. Po wystudzeniu przeciąć na pół przełożyć masą budyniową.

Smacznego.