Ciasto jest pyszne, polecam.
Wykonanie biszkoptu – patrz http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/. Biszkopt upiec, ostudzić i przeciąć na pół.
Przygotowanie kremu budyniowego – w szklance mleka wymieszać proszek budyniowy. Mleko z cukrem zagotować i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Mieszając gotować tak długo aż budyń zgęstnieje. Przykryć garnek folią i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, powoli dodawać zimny budyń i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać na gładką lśniącą masę.
Wykonanie kremu w thermomix
- ugotować budyń jak wyżej. Ostudzić.
- do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki masło i wymieszać obroty 6, czas 1 minuta.
- miksować obroty 6 i dodawać po łyżce zimny budyń.
- wlać sok z cytryny i wymieszać, obroty6, czas 10 sekund
Przygotowanie masy krówkowej – masę krówkową wyjąć z puszki i podgrzać w garnuszku. jak masa będzie już płynna dodać ryż i dokładnie wymieszać.
Spodnią część biszkoptu umieścić w blaszce w której się piekł. Na biszkopt wyłożyć masę krówkową. Rozsmarować ją równo. Przykryć masę drugim płatem biszkoptu. Lekko przydusić.
Krem budyniowy rozsmarować na biszkopcie i obsypać pokruszonymi orzeszkami.
Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 5 godzin. Najlepiej na całą noc.
Małgosia
22 stycznia, 2020 o 23:29
też polecam:) pyszne !!!!
Maria Gorlik
23 stycznia, 2020 o 09:06
Dziękuje i pozdrawiam