Ciasto bardzo dobre, wilgotne. Bardzo długo świeże. 

Ciasto czekoladowe

Przygotowanie ciasta ciemnego – jajka z cukrem brązowym i waniliowym ubić na puch. Do garnka dodać margarynę i pokruszoną czekoladę, rozpuścić na małym ogniu. Lekko przestudzić i cały czas ubijając masę jajeczną wlewać rozpuszczoną czekoladę.  Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do masy czekoladowej. Cały czas ubijać.

Przygotowanie ciasta w thermomix

  • nałożyć motylek, dodać jajka, cukier brązowy i cukier waniliowy, obroty 3,5, czas 3 minuty
  • roztopić w garnuszku margarynę i czekolady, lekko przestudzić
  • ciągle ma być motyle, ubijać obroty 3 , powoli wlewać ciepłą roztopioną czekoladę
  • przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, dodać do masy, wymieszać obroty 2,5, czas 1 minuta z motylkiem
  • 1/3 ciasta wylać na blaszkę a pozostałe do miseczki. Umyć naczynie miksujące

Przygotowanie masy serowej w thermomix

  • do naczynia dodać serek, cukier  i ajerkoniak lub mleczko skondensowane, nałożyć motylek, wymieszać obroty 3,5, czas 2 minuty
  • wylać masę na ciemne ciasto i obłożyć pozostałym ciemnym ciastem

Pieczenie jak niżej

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać 3/4 ciasta na dno blaszki.

Ciasto czekoladowe

Przygotowanie masy białej – zmiksować dokładnie serek, cukier i ajerkoniak. Jeśli zrobicie z mleczkiem skondensowanym niesłodzonym to dodać 3-4 łyżki cukru i również zmiksować z serkiem. Masa jest rzadka ale taka ma być. Masę tą wylać na ciasto ciemne i obłożyć pozostałym ciastem ciemnym.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35 minut. Jeżeli będziecie piec z termoobiegiem to temperatura 160 C. Po tym czasie pieczenia sprawdzić patyczkiem stan upieczenia.

Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.