Bardzo dobre ciasto, nic suche. Bardzo długo zachowuje świeżość. Polecam bardzo. Jeśli chcecie zrobić w większej blaszce to składniki należy podwoić. To ciasto jest na blaszkę o wymiarach 26-20 cm. Ciasto wszystkim bardzo smakowało.

makowiec

Masło z cukrem utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem wymieszać masę. Jeśli nie macie musu z jabłek, to musiie obrać i potrzć na tarce jabłka.

Teraz kolej na mak i kaszę manną. Dodawać porcjami i mieszać. Dodać proszek, do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie, wymieszać.

makowiec

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-60 minut.  Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Jak po wyjęciu jest suchy to ciasto gotowe.  Zostawić w blaszce 10 minut, następnie wyjąć i poczekać aż ostygnie.

Przygotowanie polewy – zrobiłam polewę z połowy porcji. Przepis patrz tu http://kuchniapokolen.pl/super-polewa-czekoladowa/ 

Polać polewą ciasto i udekorować.

Ciasto pycha, polecam.