Pyszne delikatne ciasto.
Przygotowanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/
Biszkopt ubiec, ostudzić.
Przygotowanie masy malinowej – maliny umyć i odcedzić. Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić aż przestygną i zaczną tężeć. Jak już galaretka jest prawie gęsta dodać maliny i zmiksować mikserem z widełkami do ubijania śmietany. Ubijać na szybkich obrotach do momentu uzyskania pianki. Wylać pianę na biszkopt.
Odstawić do lodówki aż całkowicie zgęstnieje.
Przygotowanie galaretek na górę – dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 900 ml wrzącej wody. Wymieszać i odstawić.
Przygotowanie masy śmietanowej – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Wlać wrzącą wodę i wymieszać. Serek mascarpone lekko ubić, napowietrzyć. Laskę wanilii przeciąć na pół i zetrzeć nasionka. Ubić śmietanę na sztywną masę. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Wymieszać delikatnie. Dodawać po łyżce serka mascarpone, mieszać mikserem na niskich obrotach. Do masy wlać gęstniejącą żelatynę, wymieszać.
Wylać masę na gęstą masę z malinami. Wstawić ponownie do lodówki, masa musi zgęstnieć.
Na gęstą masę wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić ciasto ponownie do lodówki.
Smacznego.
Agnieszka
5 października, 2017 o 15:39
Czy można użyć mrożonych malin?
Maria Gorlik
5 października, 2017 o 15:42
Można, tylko zalej zamrożone maliny rozmieszaną gorącą galaretką. Wtedy tez masa szybciej zgęstnieje. Pozdrawiam i czekam na opinię. Smacznego