Mam ten przepis od mojej siostrzenicy Luizki a ona od teściowej. Taką drogą to ciasto dotarło do mnie. Pyszne godne polecenia.

ciemne ciasto

Przygotowanie ciasta – Do miski wbić jajko, roztrzepać widelcem. Dodać mąkę, kakao, cukier waniliowy, sodę, olej, cukier, proszek do pieczenia. Na koniec wlać wrzącą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

murzynek

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 200 C 20 minut.

Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.

murzynek

Przygotowanie kremu z serka mascarpone – do serka mascarpone dodać cukier i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić aż napęcznieje. Następnie zalać pozostałą wodą, ale musi być wrząca. Wlać do żelatyny i wymieszać. Zostawić aż ostygnie, następnie wlać do masy z serka mascarpone i wymieszać. Wylać  masę na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki.

Przykryć ciasto, żeby nie przeszło zapachami z lodówki.

Dziękuje Luiza, ciasto jest pyszne.