Dostałam dzisiaj śliwki, postanowiłam zrobić coś innego. Przeszukałam mój zeszyt i znalazłam przepis  na ciasteczka. Najlepsze są węgierki, te starsze odmiany, są one bardziej ścisłe i nie mają tyle soku. Ja oczywiście mam inne, bo tu w Anglii nie widziałam naszych węgierek.

kruche ciastka

Wszystkie składniki i rozkruszone drożdże, szybko zagnieść, uformować kulkę . Włożyć do woreczka foliowego i na pół godziny do lodówki. Ciasto jest bardzo kruche, musicie podzielić ciasto na małe części i rozwałkować ciasto na grubość 3-5  milimetrów. Ciasta rozwałkowanego nie da się podnieść ani przesunąć, jest za kruche, od razu wycinać ciasteczka i za pomocą noża przełożyć na przygotowaną blaszkę do pieczenia.

ciastko ze śliwką

Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180C  i piec 10 minut. Wyciągnąć blaszkę z piekarnika,  posmarować lekko ubitym białkiem, położyć połówkę śliwki i obsypać cukrem.

ciastka owocami

Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15-20 minut, ciastka muszą nabrać złotego koloru.

ciastka owocami

Jeżeli komuś będą za kwaśne to można polać lukrem, albo polać rozpuszczoną czekoladą.  To już zależy od gustu.  Cukier puder wymieszać w odrobinie wody, rozmieszać i polać na ciasteczka.