Ciasto rewelacyjne, pyszne mokre i bardzo długo świeże.
Wykonanie w malakserze – do malaksera wrzucić jajka i cukier oraz olej, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać banany i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokruszone drobno bakalie i potarte jabłka. Wymieszać już delikatnie.
Wykonanie bez malaksera – jajka utrzeć z cukrem, wlać olej i wymieszać. Banany zmiażdżyć widelcem i dodać do jajek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy dodać pokruszone bakalie i potarte jabłka. Wymieszać.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego dodać jajka, cukier, olej, wymieszać obroty 5, czas 30 sekund
- dodać banany, wymieszać obroty 6, czas 30 sekund
- dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta
- dodać potarte jabłka, pokruszone bakalie, wymieszać obroty wsteczne 2, czas 5-10 sekund. Musicie sprawdzić jak już się wmieszają w ciasto to jest gotowe
Pieczenie – blaszkę o wymiarach 22 x 12 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto wlać do blaszki i piec 45-60 minut. w 180 stopniach C. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia.
Chwilkę zostawić w blaszce, następnie wyjąć i poczekać aż ostygnie.
Można polać ciasto roztopioną czekoladą lub lukrem.
Jak się całować
21 września, 2020 o 10:48
Kocham bananowca w każdej postaci :]