To było rewelacyjne, idealne ciasto z super nadzieniem. Polecam wszystkim.
Thermomix ciasto
– do naczynie miksującego wlać letnią wodę, dodać sól, cukier, oliwę, 2 łyżki mąki, drożdże, czas 2 minuty, obroty 1, temp. 37 C
– odstawić do wyrośnięcia, 15 minut
– dodać mąkę, naczynie zamknięte, czas 3 minuty, interwał
– odstawić do wyrośnięcia, reszta jak niżej.
Zaczyn – drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać szczyptę soli, cukier, dwie łyżki mąki, oliwę i ciepłą wodę. Wymieszać i pozostawić na 15 minut.
Przygotowanie masy – cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Smażyć aż lekko zmięknie, wtedy dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, obsypać ziołami. Ja miałam włoską mieszankę ziół, ale możecie dodać oregano lub mieszankę ziół suszonych.
Kiełbasę pokroić w małą kostkę. Mozzarellę pokruszyć, ser twardy zetrzeć na tarce.
Cisto drożdżowe – Następnie wyrośnięte drożdże dodać do mąki i dokładnie zagnieść ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ugniatać, mocno i długo, aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto do lekko wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą. Następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia. U mnie stało godzinę i już podwoiło swoją objętość.
Wykonanie – wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, ponownie ugnieść i podzielić na dwie równe części. Formę o średnicy 26 lub 28 cm lekko natłuścić i obsypać mąką. Jedną część ciasta rozwałkować, uformować duże koło. tak żeby ciasto wystawało poza boki formy. Ciasto lekko przygnieść do dna i boków, pozostałe ciasto niech zwisa na zewnątrz. Będzie potrzebne do zaklejenia ciasta.
Posmarować dno ciasta dowolnym sosem pomidorowym lub ketchupem. Wyłożyć grzyby z cebulą, obsypać kiełbasą i serami.
Drugą część ciasta rozwałkować o średnicy takiej jakiej jest dno formy. Położyć je na górę, następnie odwinąć brzeg spodniej warstwy ciasta i dokładnie zakleić. Posmarować górę ciasta oliwą z oliwek i obsypać dodatkowo ziołami. Odstawić na kolejne kilka minut, żeby ciasto odpoczęło i lekko wyrosło.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30-40 minut. Ciasto musi się lekko zarumienić i stać się lekko chrupiące.
To było pycha, nadzienie możecie robić różne. Takie jak lubicie, ale moje nadzienie było pycha. Polecam
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.