Następny przepis na cukinię, lekko słodko – kwaśny smak. Super dodatek do obiadu. Ta cukinia jest naprawdę rewelacyjna.
Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić na słupki o dowolnej długości, w zależności jakie macie słoiki. Ja zrobiłam małe, ponieważ jestem teraz tylko z mężem.
Słoiki umyć, nałożyć kawałki cukinii. Do każdego słoika dodać po ząbku czosnku pokrojonego na cienkie plasterki, listek laurowy, ziarenko ziela angielskiego, gorczycę.
Zalewa – do garnka wlać wodę , ocet. Dodać cukier, miód, sól wymieszać i zagotować.
Gorącą zalewą zalać cukinię, zakręcić słoiczki. Pasteryzować 7 minut od czasu zagotowania się wody. Natychmiast wyjąć słoiczki, odwrócić do góry dnem, położyć je na ręczniku i dokładnie przykryć. Zostawić tak aż ostygną.
Smacznego
agmo
11 września, 2016 o 22:57
Niestety miód będzie tu robił za atrapę bo traci swoje najlepsze właściwości powyżej 43 st. C
kuchcik8
11 września, 2016 o 23:02
Ale smak doda. To nie ma być lekarstwo, ale super smak. Pozdrawiam
Mirek
18 sierpnia, 2020 o 19:41
Miód gotujemy, smażymy, parzymy wg przepisów które mają po 300 lat. Pieprz te witaminy. O smak chodzi. !!!
Maria Gorlik
19 sierpnia, 2020 o 06:51
Zgadzam się w 100 %. Pozdrawiam