Bardzo dobre ciasto. Ja nie przepadam za czekoladowym ciastem ale ten mus czekoladowy bardzo mi smakował. W połączeniu z masą owocową dało fajną kombinację. 

tort

Możecie zrobić z truskawkami będzie również pycha.

Wykonanie ciasta – mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puch. Następnie dodać białka i wymieszać delikatnie. Powoli dodawać składniki suche mieszając już bardzo delikatnie.

Formę o średnicy 23 cm posmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15-20 minut. Ciasto musi urosnąć. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Zastawić do ostudzenia.

tort

Wykonanie musu czekoladowego – połamaną czekoladę położyć na miseczce ustawionej na garnuszku z gotującą się wodą. Woda nie powinna się bardzo mocno gotować. Do czekolady dodać mleko i amaretto. Podczas podgrzewania mieszać i trzymać na parze tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści. Żelatynę zamoczyć w odrobine wody, wymieszać. Żelatyna ma tylko napęcznieć. Następnie dodać odrobinę wrzącej wody i dokładnie rozmieszać. Tylko tyle wody żeby można było rozmieszać. Gorące wlać do masy czekoladowej i wymieszać. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodać jajko i szybko wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i chwilkę jeszcze ubijać. Powoli dodawać do masy czekoladowej. Wymieszać.

Ciasto czekoladowe przeciąć na dwie części. Jedną warstwę ciasta położyć na dnie formy. Skropić ponczem z amaretto. Ja połączyłam amaretto z sokiem wiśniowym ale Wy możecie z wodą. Na bokach postawić ciasteczka i wlać masę czekoladową.  Teraz czas na drugą warstwę ciasta. Trzeba tylko lekko ją ściąć z boków, żeby się zmieściła do formy. Ponownie skropić ją ponczem.  Wstawić do lodówki na godzinę.

Masa wiśniowo– śmietanowa – wiśnie odcedzić i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i zmiksowane owoce. Dokładnie wymieszać. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać. Tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Następnie zalać żelatynę wrzącą wodą. Ponownie mała ilość, tylko tyle żeby można było rozmieszać. Zimną żelatynę wlać do masy wiśniowej. Wstawić do lodówki i czekać aż zacznie gęstnieć. Trzeba być czujnym 🙂

Gęstniejącą masę wylać na biszkopt i wstawić ponownie do lodówki na kolejną godzinę.

Przygotowanie polewę –  cukier, kakao wymieszać ze śmietaną i wodą. Lekko podgrzewać i mieszać. Masa musi być gładka. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, wymieszać. Dodać do gorącej gładkiej masy.  Wymieszać, już nie podgrzewać.  Odstawić do ostygnięcia. masa musi zacząć tężeć, wtedy można wylać na masę śmietanową. Ponownie wstawić do lodówki. Można udekorować owocami.

Ciasto przykryć i zostawić w lodówce na całą noc.