Jeśli mamy dużo pomidorów dojrzałych i nie wiemy co z nimi zrobić to jest bardzo dobry pomysł na wykorzystanie takich pomidorków.

Później można z nich zrobić zupę pomidorową, dodać do sosów itp. Smak będzie o niebo lepszy jak z kupnych przecierów pomidorowych.

przecier pomidorowy

Do garnka wlać szklankę wody, dodać umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, gotować na małym ogniu, aż się rozgotują i nadmiar wody wyparuje. Następnie zmiksować blenderem lub malakserem, albo thermomixem na gładką masę. Ja mam thermomix to zmieliłam na obrotach- 10 ,aż postała gładka masa. Jeśli mimo miksowania zostaną skórki to trzeba przetrzeć przez sitko.

Na każdy litr przecieru pomidorowego dodać 1 łyżeczkę soli i pieprzu według uznania, wymieszać i wlać do czystych słoiczków.

Włożyć słoiki do garnka wyłożonego flanelową szmatką, wlać wody do 3/4 wysokości słoiczków, gotować od zagotowania się wody 20 minut.

Zupa pomidorowa z takim sosem pomidorkami będzie cudna i smaczna 🙂