Bardzo popularne i pyszne ciasto w Anglii. Pierwszy raz jak je jadłam nie mogłam się nadziwić jaki super smak. Gwarancja murowana na sukces, każdy kto jadł był zachwycony. Ostatnio miałam gości z Polski, byli również zachwyceni tym ciastem.

Przepis na thermomix na dole.

Ciemne ciasto

Sos  toffi – Do garnuszka wlać śmietanę, dodać cukier, masło. Podgrzewać i mieszać, aż wszystko się połączy. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać cały czas mieszając 2 minuty. Zdjąć z ognia i przelać masę do dzbanka. Masę toffi później jak już podaję ciasto podgrzewam w mikrofali.

Daktyle – usunąć pestki z daktyli, pokroić je drobno i zalać  wodą, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.  Dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Odstawić na bok.

Ciasto – Masło z cukrem i wanilią utrzeć na gładką masę. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Do masy dodać mąkę, daktyle razem z wodą i dokładnie wymieszać, ale nie mieszać zbyt długo. Tylko do połączenia wszystkich składników.

Ciasto z masą toffi

Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 50 minut.

Ostudzić ciasto i pokroić na kwadratowe kawałki.

Podawać ciasto polane ciepłą masą toffi z gałką lodów waniliowych.

Pycha, polecam

Thermomix

–  usunąć pestki z daktyli, zalać wodą i zagotować. Odstawić z ognia, przestudzić i dodać sodę, wymieszać.

Ciasto

– do naczynia miksującego dodać miękkie masło, cukier puder, esencję waniliową. nałożyć motylek, ubijać 2 minuty obroty 3

– podczas ubijania dodać po jajku w małych odstępach

– dodać mąkę, zdjąć motylek, czas 30 sek, obroty 5, gdyby nie było rozmieszane dodać kilka sekund

– wrzucić daktyle razem z wodą, zmiksować obroty 3, czas 3-4 sek. Znowu sprawdzić, daktyle nie mają być zmiksowane na papkę tylko na małe kawałki

– reszta jak wyżej