Oto moja propozycja na obiadek dla malucha. Bardzo dobra w smaku. Zajada się cała rodzinka nie tylko Leonek 🙂

zupa

Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie warzywa obrane i drobno pokrojone. Dodać ząbek czosnku, kurkumę ,przyprawę do ryb,  ziele angielskie, listki laurowe.  Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Pstrąga umyć i oczyścić. W całości dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu od zagotowania od 5-7 minut. Sprawdzić czy jest ugotowany. Delikatnie wyjąć z wywaru i zostawić aż trochę ostygnie. Dokładnie obrać rybki, pozbywając się wszystkich ości i skór.

zupa

Przygotowanie lane kluseczki – do garnuszka wlać wodę, doprawić solą. Zagotować. Do kubka wbić jajko i teraz na przemian dodawać mąki i wody. Konsystencja musi być trochę gęstsza jak na naleśniki. Masy powinno być pojemności około kubka. Wymieszać dokładnie za pomocą widelca na gładką masę. Kluski wlewać do wrzącej wody, potrząsając widelcem. Po dodaniu całości gotować 1 minutkę, zamieszać. Przelać kluski przez durszlak i przelać zimną wodą. Odcedzić.

Kluseczki dodać do zupy razem z oczyszczonym mięsem z pstrągów. Dodać natkę pietruszki i śmietanę. Chwilkę podgrzewać. Wymieszać i podawać.

zupa

Zupka wyszła pyszna.