Zrobiłam to dzisiaj dla mojego wnuka, dla mnie oczywiście dodałabym więcej carry pasy. Warto wprowadzać naszym maluchom inne smaki Danie wyszło bardzo smaczne, polecam.

Curry

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, delikatnie pieprzem, papryką słodką, kurkumą. Na patelnię wlać olej i rozgrać. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć kawałki kurczaka. Jak już mięsko jest delikatnie zarumienione, wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i chwilkę smażyć. Wlać odrobinę wody lub wywaru, dodać curry pastę, curry w proszku i zagotować. Wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do mięsa. Wlać mleko kokosowe, dodać listki keffir i gotować na małym ogniu około 15-20 minut.

Teraz to już zależy od Was, niektórzy nie lubią zagęszczania sosów. Wtedy nie dodawać wody od razu wlać mleczko kokosowe. Gotować do momentu zredukowania wody z mleczka kokosowego.

Ja jednak zagęściłam. Jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszać w odrobinie wody i wlać do gotującego się sosu. Zagotować.

Podawać z ryżem lub makaronem.

Polecam było pyszne.