Bardzo delikatne i pyszne klopsiki. Polecam dla dzieci i dorosłych.

Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone marchewki i korzeń pietruszki. Dodać posiekany koperek, vegetę lub jarzynkę ale to nie jest konieczne. Ja uważam że dodaje smaczku , ale dużo ludzi mnie za to skrytykuje. Wiem że to nie jest najzdrowsze, ale jak raz na miesiąc dodam 1/4 łyżeczki to się chyba nie rozchoruje. 🙂 Ja dodałam jeszcze łodyżki od koperku tą dolną część. Po ugotowaniu wyrzucam je. Gotować na małym ogniu 10 minut.

Przygotowanie klopsów – mięso zmielić. ja mieliłam w thermomix, czas 2 sekundy, obroty 6.  Cebulkę posiekać drobno i dodać do mięsa. Wrzucić paprykę słodką, majeranek, bułkę tartą, jajko. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso wziąć do ręki i rzucać do miski, podobno klopsiki są delikatniejsze. Oglądałam dzisiaj Jakubiaka na kanale + i on właśnie tak robił 🙂

Uformować małe klopsiki i wrzucić do gotującego się sosu. Gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Taką rozmieszaną mąkę wlewamy do gotującego się sosu. Zagotować i delikatnie rozmieszać.

Dolać śmietanę i wrzucić posiekany koperek. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić.

Smacznego, podawać z ziemniakami.

Pycha.