Mam w ogrodzie dwa drzewa derenia. Tyle się nasłuchałam i naczytałam o tym wspaniałym drzewie że zapragnęłam go mieć. Drzewka owocują bardzo obficie i szybko. Nie musiałam długo czekać na owoce.

Owoce derenia umyć, ponakłuwać lub lekko zmiażdżyć.  Włożyć do słoika razem z suszonymi jagodami i zalać spirytusem i wódką. Zamknąć słoik i zostawić na trzy miesiące w słonecznym miejscu. Co kilka dni wstrząsnąć.

Po tym czasie zlać alkohol z owoców i przelać do butelki. Postawić w chłodnym miejscu. Na owoce wsypać cukier. Butelkę lub słoik przykryć gazą kilkakrotnie założoną i mocno związaną. Co kilka dni wstrząsnąć naczyniem. Zostawić tak aż cukier się rozpuści. Postawić w słonecznym miejscu.

 

Zlać płyn, przefiltrować przez bibułkę. Wymieszać z alkoholem, zlać do butelek. Szczelnie zamknąć i tak zostawić.

Im nalewka dłużej stoi tym lepiej, będzie smaczniejsza.

Nalewka jest pyszna i zdrowa. Oczywiście w małych ilościach 🙂