Te pączki robię od zawsze, dostałam kiedyś ten przepis od mojego kolegi z pracy Zbyszka. Od tej pory jest to mój pewniak.

pączki

Mam jeszcze kilka przepisów na pączki również dobre. Nie lubię mówić że najlepszy bo wiem że każdy ma swój dobry wypróbowany  przepis. Mogę tylko powiedzieć cudny. Ja zrobiłam z połowy tej porcji, ale podaję składniki na całą porcję . Wychodzi około 40 pączków,  jeżeli robicie duże to będzie ich mniej.  Zaczynamy zabawę 🙂

Rozrabianie drożdży– do garnuszka dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą soli, 1 łyżeczką cukru, 1 łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Lekko wstrząsnąć garnuszkiem , przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce aż drożdże wyrosną.

Wyrabianie ciasta – do naczynia miksującego wrzucić  żółtka i jako, ubić na puch. W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Mąkę przesiać i wrzucić do masy jajecznej, dodać wyrośnięte drożdże, wlać letnią masę maślaną. Za pomocą robota kuchennego z końcówką do gęstych ciast wyrobić ciasto, albo za pomocą rąk, dobrze ugnieść na gładką masę.

Thermomix

-rozrobić drożdże jak wyżej

– masło z cukrem i cukrem waniliowym rozpuścić na małym gazie. 

  • żółtka i jajko ubić przy użyciu motylka, czas 3 minuty, prędkość 3
  • wyjąć motylek, dodać przesianą mąkę, letnią masę maślaną i wyrośnięte drożdże, wyrabić ciasto czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał

Ciasto włożyć do dużej miski i odstawić do wyrośnięcia.

Formowanie pączków – jak już ciasto jest wyrośnięte, zaczynamy formować pączki. Ja to robię w następujący sposób, ręką nabieram ciasto, formuję kulkę, potem spłaszczam nakładam nadzienie. Zrobiłam z budyniem i kilka z marmoladą porzeczkową.  Zawijam boki do środka , tak żeby całkowicie zakleić nadzienie, lekko kulam w obu dłoniach.

Robić to wszystko delikatnie.

pączki z lukrem

Układać pączki na płaskiej płaszczyźnie, zawsze kładę ręcznik i posypuje lekko mąką, potem kładę uformowane pączki. Zostawić do wyrośnięcia. Pączki nie lubią pośpiechu.

Pączki muszą sobie odpoczywać w ciepłym miejscu, nigdy nie otwieraj okna ani drzwi. Uwielbiają ciepło 🙂

ciasto drożdżowe

Urosły jak szalone

W między czasie jak pączki sobie rosną ugotować budyń waniliowy , tak jak jest na opakowaniu. Zostawić go żeby ostygł całkowicie.

Do zimnego !!!! oleju,(nigdy do gorącego) w którym będą się smażyły pączki dodaję 2 łyżeczki octu, ktoś mi kiedyś powiedział że pączki nie będą piły oleju. Wyszło na to że to prawda, bo pączki są pyszne.

pączki

Olej rozgrzać mocno, podczas podgrzewania olej będzie skwierczał, ponieważ jest z octem. Nie bać się nie będzie pryskać.

Na rozgrzany olej delikatnie wkładać pączki.

pączki

Jak już włożycie pączki zmniejszyć temperaturę i smażyć aż się zarumienią, obrócić i smażyć w ten sam sposób.

Wyjmując za pomocą łyżki cedzakowej i rozłożyć na ręczniczkach papierowych, aż ostygną.

pączki

Polać je lukrem. Cukier puder zalać odrobiną wrzącej wody i mieszać. Można dodać sok z cytryny , ale ja nie lubię.

pączki z dwoma dodatkami

Zapraszam do degustacji 🙂

Smacznego

pączki z nadzieniem budyniowym