Domowy pyszny chlebek.

Wykonanie w  automacie do pieczenia chleba  jest bardzo proste. Wlać wodę do naczynia miksującego, dodać drożdże,sól,oliwę, mąkę i ziarna. Ustawić na normalne pieczenia, chleb dobrze wypieczony, waga 750g.

chleb z automatu

Bardzo smaczny chlebek.

Wykonanie thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał.   Zostawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wyjąć z naczynia lekko ręką zamieszać i włożyć do formy do pieczenia chleba. Oczywiście wcześniej lekko naoliwionej. Zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut.

Wykonanie chleba bez automatu. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, ugnieść. masa musi być dobrze wymieszana i sprężysta. Wstawić w ciepłe miejsce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Włożyć do formy do pieczenia chleba i znowu odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku  do 180 C i przez 50-60 minut. Wyjąć z formy i zostawić do odparowania.

chleb z ziarnami

Smacznego, polecam

chleb domowy z mąki pszennej