Właśnie je zrobiłam , będą na jutrzejszą kolacje wigilijną, bardzo je lubię są pyszne.

zapiekanka z dorsza

Przygotowanie ryb i grzybów -ryby umyć osuszyć, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron, ryby lekko muszą się zarumienić, wtedy wyłożyć je do żaroodpornego naczynia. Na czystej patelni z odrobiną oleju smażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje, wtedy ułożyć grzyby na usmażonych kawałkach dorsza.

dorsz smażony

Wykonanie sosu – śmietanę wymieszać z posiekana natką pietruszki. Dodać vegetę i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, wylać sos na pieczarki. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku do 190C przez 20 minut

ryby w sosie śmietanowo- pietruszkowym

Jest to bardzo smaczne danie, polecam.