Rewelacyjna drożdżówka, zniknęła bardzo szybko. Pyszna miękka i dużo budyniu.
Drożdże pokruszyć wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i szczyptę soli, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Ugotować budyń – proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Resztę mleka z cukrem zagotować i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Zagotować ciągle mieszając. Odstawić do ostudzenia, co chwilkę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione letnie masło, resztę letniego mleka, cukier. Wlać wyrośnięte drożdże.
Dokładnie wyrobić ciasto robotem kuchennym z końcówką do ciast drożdżowych, rękoma lub thermomix na gładkie lśniące ciasto.
Ciasto Thermomix – wsypać mąkę, cukier, resztę ciepłego mleka, jajka, rozpuszczone letnie masło i wyrośnięte drożdże. Czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał.
Przykryć miskę folią aluminiową i odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć ciasto z miski i położyć na blacie mocno obsypanym mąką. Lekko zagnieść ciasto podsypując mąką. Podzielić ciasto na trzy równe części.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obsypać lekko mąką. Blaszka o wymiarach 25 x20 cm. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta i posmarować budyniem, zawinąć jak roladę. Zwinąć od strony dłuższego boku. Delikatnie zsunąć roladkę na blaszkę. Tak samo zrobić z pozostałymi dwoma.
Ostawić ponownie do lekkiego wyrośnięcia.
Kruszonka – do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać miękkie masło. Za pomocą rąk ugnieść kruszonkę i rozsypać na górze ciasta.
Nagrzać piekarnik do 200 c i piec drożdżówkę 35-40 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić, aż ostygnie.
Drożdżówka pycha, polecam.
milena
28 maja, 2016 o 17:33
ciasto super ale 200 stopni pieczenia to za duzo bo ciasto sie przypala 180 wystarczy
kuchcik8
28 maja, 2016 o 23:38
Dziękuje za komentarz. Mój piekarnik trochę słabo grzeje, pewnie dlatego miałam 200 masz rację 180 powinno być ok.
Karolina
14 kwietnia, 2021 o 15:29
Chcialam zapytac czy mozna drozdze swieze na suche zmienic (i ile by to wychodzilo) i jaka blacha ?
Maria Gorlik
16 kwietnia, 2021 o 10:05
Radziłabym użyć drożdży świeżych, to ma znaczenie. Pozdrawiam serdecznie