Drożdżówka rewelacyjna, polecam.
Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć, dolać do nich połowę letniego mleka, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać przez sitko. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptą soli, lekko ubić. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, następnie wlać masę jajeczną, pozostałe mleko, roztopione letnie masło i lekko podgrzane puree z dyni. Wszystko wyrobić na gładką sprężystą masę. Tak jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dodać rodzynki i delikatnie je wmieszać, nie są konieczne. Przełożyć ciasto do wcześniej przygotowanej blaszki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Blaszka wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą. Blaszka o wymiarze 40 x 24 cm
Przygotowanie kruszonki – masło pokroić na małe kawałki, dodać cukier, mąkę. Szybko zagnieść palcami, formując kruszonkę. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką.
Pieczenie– nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut. Do suchego patyczka.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki, połowę letniego mleka, obroty 2, temperatura 37, czas 3 minuty
- masę drożdżową wylać do miseczki i odstawić na 15 minut
- do naczynia miksującego dodać jajka, szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy. wymieszać obroty 3, czas 1 minuta
- dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, roztopione letnie masło, przesianą mąkę, puree z dyni, interwał, czas 3 minuty,
- zostawić ciasto do wyrośnięcia
- dodać rodzynki i wymieszać delikatnie za pomocą kołpystki. Wylać ciasto do wcześniej przygotowanej blaszki i ponownie zostawić do wyrośnięcia
Przygotowanie kruszonki
- do naczynia miksującego dodać pokrojone drobno masła, cukier, mąkę, czas 1 minuta, interwał
- rozłożyć kruszonkę na wyrośniętym cieście
Piec jak wyżej.
Ilona L
24 listopada, 2024 o 16:34
Drożdżówka rewelacyjna delikatna i przepyszna
Świetny przepis !!!
Polecam 🥰
Maria Gorlik
24 listopada, 2024 o 16:38
Dziękuje