Od zawsze ten obiad gościł na naszych stołach w mojej rodzinie, bardzo proste i pyszne. Wszyscy to uwielbiają ?
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jak ziemniaki się będą gotowały to przygotować boczek z cebulką. Boczek pokroić w małą kostkę, cebulkę również. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i smażyć co chwilkę mieszając na bardzo małym ogniu aż powstaną skwarki. Na koniec dodać cebulkę i smażyć aż się zarumieni i zmięknie. Jeśli boczek był bardzo chudy dodać troszeczkę oleju przed wrzuceniem boczku. Najlepiej jak boczek jest lekko z tłuszczykiem. Jak już jest usmażone zdjąć z patelni.
Ziemniaki odlać i ugnieść na papkę. Dodać przesmażony boczek z cebulką, wymieszać. Jeśli będą jeszcze ziemniaki za suche dolać mleko lub śmietanę, to już jak wolicie. Ciężko tak dokładnie określić ile , ponieważ każde ziemniaki są inne. Ale musicie wiedzieć że konsystencja ziemniaków powinna być mazista.
Ułożyć ziemniaki na talerzu , lekko spłaszczyć i obłożyć usmażonymi jajkami. Mogą być sadzone lub rozbełtane itp. Super do tego będą smakowały buraczki lub inny dodatek.
Są naprawdę rewelacyjne, takie stare pomysły są czasami najlepsze. Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.