Zrobiłam ten dżemik z dodatkiem jabłek, ponieważ jabłka mają dużo pektyn co  spowoduje że dżem zgęstnieje. Thermomix przepis na dole.

dżem z czarnego bzu

Owoce oberwać z gałązek. Idealnie pomoże nam widelec, po prostu ściągać owoce z gałązek. Do garnka wlać sok z cytryny, dodać skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny, owoce czarnego bzu, pokrojone jabłka, cukier. Gotować, mieszając aż jabłka i czarny bez się rozgotują. Jeśli pestki z czarnego bzu wam przeszkadzają, należy cały dżem przetrzeć przez sitko. Następnie wlać dżem do wyparzonych słoików, zakręcić.

dżem

Przykryć słoiczki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną.

dżem

Thermomix

  • jabłka obrać i pokroić w plastry, czarny bez obrać, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok
  • do naczynia miksującego dodać jabłka, czarny bez, cytrynę, skórkę i sok  z cytryny, cukier
  • zmiksować 10 sek, obroty 5
  • gotować,  czas 20 minut, temp 100 C, obroty 2, podczas gotowania założyć kopystkę
  • zmiksować zaczynając powoli od 1-9, czas 10 sek, przytrzymać miarkę podczas zmiksowania
  • gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zakręcić. przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić do ostudzenia.

Pycha