Pyszne mięsko, dziczyzna i leśne grzybki. Dostałam gąski, idealnie do tego dania pasowały.
Pokroić mięso na mniejsze kawałki, odciąć wszystkie błonki i tłuszczyk. Włożyć mięso do dużej miski i zalać maślanką, zamieszać. Wstawić do lodówki na 3 dni. Codziennie wymieszać.
Po trzech dniach mięso wyjąć z maślanki i wypłukać. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, gałką muszkatołową,vegetą, pieprzem ziołowym.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Dodać posiekaną drobno cebulę i boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażyć aż cebulka zmięknie a boczek się przesmaży. Teraz wrzucić pokrojone w plasterki gąski i smażyć chwilkę. Podlać lekko wodą, dodać zmiażdżone ziarenka jałowca i listki laurowe. Gotować na małym ogniu bardzo długo. mięso musi być miękkie i kruche. Nie wolno się spieszyć. Ja mam starą żeliwną patelnie, która się idealnie do tego nadaje. Nie wygląda pięknie, ale jest rewelacyjna 🙂
Jak już mięsko jest miękkie można zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Wymieszać i zagotować.
Jeśli nie chcecie nie trzeba zagęszczać, wystarczy kontrolować dolewanie wody. To jest bardzo dobre danie, polecam.
basia
10 marca, 2018 o 15:30
Rzeczywiście dobre.Dodałam podgrzybków i wyszło ok.
Maria Gorlik
10 marca, 2018 o 15:45
No to się cieszę. Zawsze miło jak komuś smakuje. Pozdrawiam i dziękuje za komentarz
Joker2806
19 września, 2018 o 05:42
Zamiast maślanki może być słodka śmietana. Zamiast wody dolewam mleka. Grzyby mogą być dowolne np. borowiki , kurki czy maślaki . Pyszne polecam ?
Maria Gorlik
19 września, 2018 o 07:42
Dziękuje za komentarz i pozdrawiam