Super pomysł na zdrową kolację, tym razem użyłam ciecierzycy z puszki, było trochę szybciej i łatwiej.
Sałatka– w miseczce wymieszać sałatę, ogórka szklarniowego, marchewkę,pora, doprawić do smaku sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na później.
Klopsy– ciecierzycę odcedzić, wrzucić do miski, zmiksować za pomocą blendera. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, kminek, kolendrę, sok z cytryny,drobno pokrojoną chilli, posiekaną świeżą kolendrę, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Jak ktoś lubi bardziej pikantne można dodać jedną więcej chilli. Na talerz wsypać mąkę i za pomocą dużej łyżki wyłożyć masę i obtoczyć ją w mące.
Delikatnie wrzucić klopsy do bardzo gorącego oleju i smażyć, aż klopsy się zarumienią. Wyjąć z oleju i położyć na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tortillę podgrzać, rozłożyć sałatę, położyć klopsy na sałatce i polać sosem. Szybko zawinąć i serwować.
Sos – majonez z ketchupem dokładnie wymieszać.
Było pyszne. Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.