Dla mnie bomba, smaki super ze sobą współgrają. Bardzo mi smakowało i na pewno będę robiła to częściej.
Przygotowanie bakłażana – umyć i przekroić na pół. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć środek, wyrzucić. Posypać delikatnie solą, zostawić na 15 minut. Powstaną pęcherzyki płynne na powierzchni. Odwrócić bakłażana tak żeby płyn wypłynął. Zostawić tak na kolejne 5 minut.
Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć mieszając, aż zmięknie. Dodać pokrojone drobno pieczarki i chwilkę smażyć, pieczarki muszą puścić wodę. Dodać posiekany czosnek, chilli,ryż, wymieszać. Wlać wywar, gotować mieszając 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. jak nie macie wywaru to można dodać 1 szklankę wody i małą kostkę rosołową.
Dodać pokrojoną drobno mozzarellę i koperek. Gotować aż ser się rozpuści.
Do wydrążonych bakłażanów nałożyć farsz. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i położyć bakłażana.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Następnie posypać serem,przykryć naczynie i piec jeszcze 15 minut.
Podawać gorące przyozdobione dowolną sałatą.
mopswkuchni.net
13 sierpnia, 2017 o 19:02
Wygląda wspaniale. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂
Maria Gorlik
13 sierpnia, 2017 o 19:08
Dziękuje i pozdrawiam