Bardzo smaczny obiad. Można go podać z ryżem, kaszą, makaronem lub jak ja z ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. 

klopsy

Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g),  paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Od pieczarek odciąć nóżki. Doprawić solą.  Do każdego kapelusza włożyć farsz mięsny. Tak przygotowane grzyby włożyć do naczynia żaroodpornego.

klopsy

Przygotowanie sosu – w śmietanie i wodzie rozmieszać rozdrobnioną kostkę rosołową, mąkę, koperek, odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietaną wlać między grzybki. Nóżki pokroić drobno i wrzucić do naczynia. Przykryć i piec.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę, obsypać pozostałym serem i piec jeszcze 15 minut.

klopsy

Na koniec obsypać jeszcze koperkiem. Pysznie pasuje do tego dania surówka z marchewki na słodko. Gdyby było trochę za gęste podlać wrzącą wodą i rozmieszać.

Smacznego