Bardzo się ucieszyłam jak znalazłam boczniaki w supermarkecie w Anglii, tutaj nie są one popularne, a ja je uwielbiam. Postanowiłam zrobić z nich flaczki, bardzo fajny smak przypomina smak oryginalnych flaków. Dla tych co nie lubią normalnych flaków, jest to super alternatywa.

grzybowa z boczniaków

Do garnka wlać olej dodać posiekaną drobno cebulę, listki laurowe i smażyć, aż cebula lekko zmięknie. Grzyby umyć, wysuszyć , pokroić w paski i dodać do cebuli. Wrzuć również suszone grzyby, potartą marchew i korzeń pietruszki,  smażyć na małym ogniu co chwilkę mieszając 10 minut. Następnie wlać wodę, dodać kostkę rosołową, majeranek, potarty imbir, ziarenka ziela angielskiego, maggi, doprawić do smaku solą i pieprzem.

zupa z boczniaków

Gotować na małym ogniu 20 minut. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Smak jest super , uwielbiam ją, mniam

zupa grzybowa

Smacznego