Focaccia super pasuje jako dodatek do zup, dań z mięsem z dużą ilością sosów itp.
Do dużej miski dodać mąkę, cukier, letnią wodę, suszone drożdże, sól, oliwę. Za pomocą robota kuchennego z końcówką do gęstych ciast. Wyrobić na gładkie pulchne ciasto.
Thermomix – wszystkie składniki dodać do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał.
Wkłądamy ciasto do miski lekko wysmarowanej olejem i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Blachę wysmarować olejem i rozłożyć ciasto, użyj palców do wykonania wgłębień na całej powierzchni, posmaruj lekko oliwą.
Rozłożyć zioła na powierzchni, możesz dodać albo świeży rozmaryn lub tymianek, posypać lekko solą morską. Zostawić na kolejne kilka minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 220C i piec 25-30 minut.
Po upieczeniu wyjąć focaccitę z blaszki i położyć na raszki , które pozwolą na odparowanie i wystudzenie.
Możecie ją także zjeść jako kanapkę, wystarczy przeciąć na pół, posmarować masłem i dodać dowolną kiełbasę, Zapewniam też bardzo dobrze smakuje.
Ogólnie je ją się jako dodatek do zup i dań z sosem. Jest pyszna.
przesmignie
17 stycznia, 2015 o 20:20
I love what you guys are up too. This type of clever work and reporting! Keep up the awesome works guys I’ve added you guys to blogroll.