Bardzo mi smakowało, zrobiłam sobie na kolację, część zostawiłam na jutro do pracy, lekko podgrzeję i będzie super lunch 🙂  Można zrobić bez szynki, będzie również dobra.

frittata

Na patelni rozgrzać olej, cukinię umyć, pokroić w cienkie paski i wrzucić na gorący olej. Doprawić solą i pieprzem, obsypać ziołami, smażyć na bardzo małym ogniu, aż cukinia zmięknie.

fritatta z cukinią

Jajka ubić, dodać soli , ubijać aż jajka podwoją swoją objętość i wylać na patelnię. Wrzucić poszarpaną szynkę prosciutto i listkami bazylii, smażyć na małym ogniu, lekko poważając boki frittaty. Smażymy pod przykryciem około 5 – 7 minut. U góry masa jajeczna musi się ściąć.

jajecznica z cukinią

Jest to porcja na patelnię o średnicy 20cm.

Życzę smacznego