Zrobiłam tą zapiekankę dla moich gości, zniknęła cała, a jest to duża porcja.  Jedli, aż in się uszy trzęsły 🙂 Dosyć  pracochłonna ta zapiekanka, ale warto. Jest pycha.

zapiekanka z ziemniakami

Przygotowanie warzyw – ziemniaki oskrobać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż staną się lekko miękkie. To musicie pilnować, nie mogą być miękkie, ponieważ się rozlecą. Odcedzić ziemniaki i wyłożyć na blaszce. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec aż się zarumienią. Nie można piec je razem z całą resztą ponieważ ziemniaki potrzebują więcej czasu, żeby zrobiły się chrupiące i przypieczone. Gdybyśmy piekli to razem polędwiczki byłyby jak podeszwa 🙂

W tym czasie jak ziemniaki się pieką przygotować całą resztę.

W osobnych garnuszkach z osoloną wodą ugotować marchewki, fasolkę i broków. Warzywa muszą być ugotowane na pół-twardo.

smażone ziemniaki

Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić na 1 cm plasterki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano. Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć polędwiczki. Tylko tyle, żeby straciły kolor surowizny i lekko nabrały rumieńca.

Przygotowanie sosu serowego – na patelni roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać i chwilkę smażyć. nie wolno pozwolić, żeby zbrązowiało. Wlać wywar, cały czas mieszać. Zagotować, wlać mleko ( zostawić około 1/4 szklanki) ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtko lekko ubić i dolać troszeczkę mleka, wymieszać. Następnie dolewać w małych ilościach gorącego sosu. Dodać potarty ser i lekko podgrzewać, żeby cały ser się rozpuścił. Na koniec wlać rozmieszane żółtko. Już nie gotować.

zapiekanka z mięsem

Na dno naczynia rozłożyć warzywa, następnie polędwiczki.Na całą górę rozłożyć podpieczone plasterki ziemniaków i posypać suszonym tymiankiem. Polać wszystko sosem serowym, lekko rozchylić ziemniaki, żeby sos spłynął na dno.

zapiekanka z polędwiczką

Wstawić zapiekankę do mocno nagrzanego piekarnika 220, najlepiej termoobieg. Zapiekać 25 minut lub aż ziemniaki będą ładnie przysmażone.

Zapiekanka była rewelacyjna. Smacznego