Aronia jest wspaniałym owocem, ale jej smak zniechęca niektórych. w połączeniu z innymi owocami jest cierpki smak ginie a zostaje tylko ciekawy smaczek.
Aronię, jabłka, liście wiśni umyć, włożyć do dużego garnka. Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, zmniejszamy gaz i kontynuować gotowanie przez 30 minut. Zostawić pod przykryciem do następnego dnia.
Na następny dzień znowu gotować 15 minut, zostawić do ostudzenia. Jak już jest zimne, za pomocą „duczka” ugnieść owoce, ale delikatnie chodzi tylko o to aby uzyskać troszeczkę więcej z aronii. Następnie przecedzić przez sito aby uzyskać tylko czysty sok.
Wlać sok do garnka, dodać cukier. Na 4 szklanki soku 5 szklanek cukru i gotować tak długo, aż sok stanie się gęstszy. Jeżeli sok będzie się kleił do łyżki, a po wylaniu na zimny talerzyk uzyska dosyć gęstą masę jest gotowy na dodanie żelfix. Żelfix wymieszać w małej ilości wody i dodać do soku, gotować jeszcze 3 minuty i wlać galaretkę do wyparzonych słoików, zakręcić. Odwrócić górą na dół i przykryć ręcznikiem, jak już lekko przestygnie odwrócić słoiczki i zostawić do ostudzenia.
Ja uzyskałam 12 słoiczków. Smak galaretki jest wspaniały czuć aronię i wiśnie. Przez dodanie liści wiśni galaretka nabiera wiśniowego smaku. Robię w podobny sposób nalewkę z Aronii.
Można taką galaretkę dodać do herbatki w okresie zimowym. Pomoże nam się rozgrzać i uchronić przed przeziębieniem. Aronia jest bogata w witaminy i chroni nasz organizm przed chorobami serca, rakiem i miażdżycą.
Polecam bardzo.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.