Pyszna domowa galaretka z czerwonej porzeczki z mojego ogródka.
Porzeczki umyć i osuszyć. Do dużego garnka wrzucić porzeczki i wlać 1/2 szklanki wody. Zagotować i gotować aż owoce się rozgotują. Nie trzeba obierać porzeczek z łodyżek. Porzeczki przetrzeć przez drobne sitko, bardzo szybko się to robi. Zostaje tylko czysty miąższ. Resztę wyrzucić. Z dwóch kilogramów porzeczek uzyskałam 1,4 ml soku.
Do czystego garnka wlać sok i dodać cukier, zagotować. Zdjąć białe szumy. Do czystego soku wlać rozmieszany proszek żelfiks. Żelfiks rozmieszać w soku i odrobinie zimnej wody. Gotować cały czas szybko mieszając 3 minuty.
Słoiki umyć i wyparzyć w gotującej się wodzie. Natychmiast wlać sok i zakręcić.
Słoiki przykryć grubym ręcznikiem i tak zostawić aż całkowicie ostygną.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.