Bardzo prosty deserek dla każdego. Można zrobić z innymi owocami. Pysznie będzie również z truskawkami. Nasze polskie truskawki są najlepsze 🙂
Wiśnie odcedzić. Sok z wiśni można wykorzystać do zrobienia galaretki, Smak galaretki będzie bardziej wyrazisty. Używając soku z wiśni trzeba dolać tyle wody żeby uzyskać wymaganą ilość. Wodę z sokiem zagotować i zalać galaretki, dokładnie wymieszać. Wrzucić wiśnie i odstawić tak długo aż zacznie gęstnieć. Wlać do miski lub formy. Wstawić do lodówki i zostawić tak długo aż całkowicie zgęstnieje. Jeśli macie mrożone wiśnie to można je od razu wrzucić do gorącej galaretki.
Wykonanie panna cotty – do garnka wlać mleko , śmietanę, cukier. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyskrobać środek laski wanilii . Włożyć wszystko do mleka, laskę wanilii również . Podgrzewamy masę, mieszając . Nie doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać 10 minut, ciągle mieszając.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na chwileczkę, potem zalać gorącą masą i rozmieszać. Następnie wlać rozmieszaną żelatynę do garnka, dodać rum.( rum nie jest konieczny)
Przestudzić masę i następnie wylać na gęstą galaretkę i ponownie do lodówki. Trzymać tak długo aż całkowicie zgęstnieje.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.