U nas nie za bardzo popularne mięso, a szkoda. Jest pyszne i bardzo zdrowe mięsko.

Znowu problem zdjęciami, chciałam zrobić więcej, ale nie zdążyłam. Mój blog jest naprawdę z moimi przepisami, które przygotowuję i testuję z rodziną i przyjaciółmi. Dlatego czasami nie ma aż tylu pięknych zdjęć. Jeśli goście mają być zadowoleni musi być ciepłe podane 🙂

gęś pieczona

Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, zawinąć i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia do dużego naczynia żaroodpornego wlać trochę wody około 1 szklanki. Włożyć gęś, zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika. Piekarnik musi być nagrzany do 200 C.

Jest taka zasada że pieczemy 1 godzinę na 1 kg mięsa. 

gęś

Po godzinie pieczenia odwrócić gęś, dodać suszone grzybki i jabłko.Podlać dodatkowo wodą.  Ponownie zamknąć i wstawić do piekarnika. Podczas pieczenia super jest jak mięso będzie polewane sosem własnym. Pod koniec pieczenia otworzyć formę, polać mięso sosem wytworzonym podczas pieczenia. Zwiększyć temperaturę do max i czekać aż gęś pięknie się zarumieni.

Gęś była rewelacyjna, podawać z ziemniakami, kluseczkami lub pyzami.

Cudna, pyszna i zdrowa.